Å leve med anafylaksi

Å leve med anafylaksi

Det er mange ting du kan gjøre for å redusere risikoen for en alvorlig reaksjon. Uavhengig av alder, enten du er ung eller gammel, eller hva slags allergi du har, er det noen "regler" du skal leve etter. Disse er ikke laget for å begrense dine aktiviteter, men de vil bidra til å beskytte deg.

For å få noen enkle tips, råd og ressurser som vil hjelpe deg å leve med anafylaksi, besøk de ulike seksjonene til høyre her.

  1. Prøv å unngå allergenene. Dette betyr at du må lære deg hvilke allergener du reagerer på, og hvor de befinner seg.
  2. Ha alltid med deg 2 stk EpiPen® uansett hvor du skal. Ikke forlat hjemmet uten dem! Det kan være enklere å oppbevare penner på forskjellige steder, for eksempel arbeid / skole og hjem. *
  3. Sørg for at du vet hvordan du skal bruke EpiPen® - øv regelmessig med din øvingspenn.
  4. Sjekk utløpsdatoen på din EpiPen® regelmessig.
  5. Ikke vent. Hvis du tror du har kommet i kontakt med allergiutløseren og begynner å oppleve alvorlige symptomer må du bruke din EpiPen® umiddelbart. Hvis symptomene er mildere, ha din EpiPen® klar i tilfelle symptomene blir verre, noe som kan skje svært raskt. Ring 113 for å kontakte ambulanse og si anafylaksi umiddelbart etter at du har satt din EpiPen®.
  6. Bli sittende, eller liggende, og ha noen hos deg frem til du har blitt sett på av helsepersonell. Bevistløse pasienter må legges i stabilt sideleie.

* Ref: Norsk veileder i praktisk anafylaksihåndtering, 1. utgave 2014

Hvordan bruke EpiPen?

Gjør deg kjent med disse enkle trinnene og se igjennom demonstrasjonsvideoen

Bestill din EpiPen® øvingspenn

For å bestille din EpiPen® øvingspenn, trykk på lenken under