EpiPen® Ofte stilte spørsmål

EpiPen® Ofte stilte spørsmål

 • Hva er EpiPen®?

  EpiPen® inneholder adrenalin og er kun tilgjengelig med resept fra lege. Ved en anafylaktisk reaksjon skal du aktivere pennen som da injiserer en dose adrenalin. Ring deretter 113 og få tak i en ambulanse. Les mer om EpiPen®

 • Hvordan virker adrenalin?

  Adrenalin er den mest effektive behandlingen ved anafylaksi. Det virker ved raskt å trekke sammen blodårene, slik at blodtrykket opprettholdes, hjertet stimuleres og glatt muskulatur i lungene og halsen slapper av slik at pustingen går lettere.

 • Hva er forskjellen på EpiPen® og EpiPen® Jr?

  Begge inneholder adrenalin, men i ulike mengder. Hvis du veier mer enn 30 kg, vil du ha behov for EpiPen®, hvis du veier mellom 15 og 30 kg trenger du en EpiPen® Jr. Legen vil avgjøre hvilken som er korrekt for deg.

 • Jeg har mistet pakningsvedlegget. Hvordan får jeg et nytt?

  Klikk på linken for å skrive ut et nytt pakningsvedlegg.

 • Hvordan bruker jeg min EpiPen®?

  Fjern den blå sikkerhetshetten. Støt den oransje tuppen på EpiPen® inn mot yttersiden av låret for å frigjøre adrenalin fra den beskyttede nålen. Hold injektoren på plass i 10 sekunder, fjern injektoren og massér det injiserte stedet i 10 sekunder. For en fullstendig instruksjon, se EpiPen® Brukerveiledning. Øv regelmessig med en øvingspenn. Øvingspenn kan bestilles her* om du ikke har en, eller spør legen / apoteket ditt.

 • Hvordan vet jeg at min EpiPen® har virket og at jeg har fått i meg det adrenalinet jeg trenger?

  Når du støter EpiPen® mot låret vil nålen frigjøres og adrenalinet settes. Etter å ha fjernet EpiPen® vil den oransje tuppen bli forlenget slik at den dekker nålen. Inspeksjonsvinduet midt på pennen vil bli nå bli mørkt. Det vil fortsatt være noe adrenalin igjen i pennen, men det er helt normalt. Du vil relativt raskt kjenne at adrenalinet virker. Husk, hver EpiPen® kan kun benyttes en gang.

 • Kan EpiPen® settes gjennom klær?

  Ja, til og med jeans. Pass på å ikke treffe glidelåser, knapper, spenner, sømmer og innhold i lommer.

 • Hva gjør jeg etter å ha brukt EpiPen®?

  Du må alltid oppsøke lege etter at du har brukt en EpiPen®. Etter injeksjon ringer du 113, eller ber noen ringe for deg. Si "anafylaksi". Husk å levere brukt EpiPen® til helsepersonell for sikker avhending. Husk å få med resept på ny EpiPen®.

 • Det er en "luftboble" i min EpiPen®, kan jeg fremdeles bruke den?

  Boblen er nitrogen, og det er helt normalt. Du kan trygt bruke din EpiPen® da boblen ikke påvirker legemidlet eller mekanismen.

 • Når bør jeg bruke min EpiPen®?

  Legen din vil fortelle deg hvordan du skal gjenkjenne symptomer på anafylaksi. Vi har satt opp de mest alvorlige symptomene på siden Om Anafylaksi.

  Hvis du tror du har kommet i kontakt med det allergenet du reagerer på må du sørge for å ha Epipen® for hånden, og er klar til å bruke den så snart du kjenner alvorlige symptomer. Ringe 113, si anafylaksi og be om en ambulanse umiddelbart etter å ha satt EpiPen®.

 • Finnes det en penn uten nål jeg kan øve med?

  Ja, du kan bestille en øvingspenn her. Øv så mye du kan så du vet hva du skal gjøre i en nødssituasjon. Øvingspennen er grå av farge og fungerer helt likt som en ekte EpiPen®, men inneholder ikke adrenalin eller nål.

 • Hva gjør jeg med EpiPen® som har gått ut på dato og ikke har blitt benyttet?

  Ubenyttede legemidler, herunder også EpiPen®, skal innleveres på apotek.

 • Hva gjør jeg hvis jeg oppdager at mine EpiPen® har gått ut på dato?

  Oppsøker din fastlege så snart som mulig for å få nye penner.

 • Kan jeg registrere mer enn én EpiPen®?

  Ja, men hvis alle har samme utløpsdato trenger du bare å fylle ut ett skjema. Hvis de har forskjellige utløpsdato må du fylle ut ett skjema for hver enkelt penn.

 • Hvordan skal jeg oppbevare min EpiPen®?

  Adrenalin kan bli skadet av varme og direkte sollys. Oppbevar alltid din EpiPen® i etuiet den kommer med, og borte fra svært høye eller lave temperaturer.

 • Er det noen forholdsregler jeg bør ta med min EpiPen® før jeg reiser til utlandet?

  Pass på at du har nok EpiPen® med deg. Det kan være vanskelig, og dyrt, å få nye penner utlandet.
  Enkelte flyselskaper vil kreve en attest fra legen din for å tillate deg å ta med EpiPen® på flyet. Klikk på linken for å skrive ut et reisebevis som legen din kan fylle ut - sørg for at du får det gjort i god tid før du reiser. Hvis du har en matallergi, bør du også diskutere alternative måltider på flyet.

 • Jeg skal reise til et helt annet klima enn det norske og lurer på om min EpiPen® fortsatt vil fungere korrekt?

  EpiPen® blir solgt over hele verden og brukes i en rekke klima svært forskjellige fra det norske. Når du reiser utenlands bør du ta samme hensyn som du ville gjort i Norge og følge anbefalinger for oppbevaring beskrevet i pakningsvedlegget. Din EpiPen® må aldri utsettes for direkte sollys eller svært høye eller lave temperaturer over lengre perioder, og bør aldri bli nedkjølt eller frosset. Den skal alltid oppbevares i det medfølgende beskyttelseshylsteret.

Hvordan bruke EpiPen?

Gjør deg kjent med disse enkle trinnene og se igjennom demonstrasjonsvideoen

Bestill din EpiPen® øvingspenn

For å bestille din EpiPen® øvingspenn, trykk på lenken under