Pasienter Helsepersonell

EpiPen® Ofte stilte spørsmål

EpiPen® Ofte stilte spørsmål

Vis alle svar
Skjul alle svar
 • Hva er EpiPen®?

  Hva er EpiPen®?

  EpiPen® inneholder adrenalin og er kun tilgjengelig med resept fra lege. Ved en anafylaktisk reaksjon skal du aktivere pennen som da injiserer en dose adrenalin. Ring deretter 113 og få tak i en ambulanse. Les mer om EpiPen®

 • Hvordan virker adrenalin?

  Hvordan virker adrenalin?

  Adrenalin er den mest effektive behandlingen ved anafylaksi. Det virker ved raskt å trekke sammen blodårene, slik at blodtrykket opprettholdes, hjertet stimuleres og glatt muskulatur i lungene og halsen slapper av slik at pustingen går lettere.

 • Hva er forskjellen på EpiPen® og EpiPen® Jr?

  Hva er forskjellen på EpiPen® og EpiPen® Jr?

  Begge inneholder adrenalin, men i ulike mengder. Hvis du veier mer enn 30 kg, vil du ha behov for EpiPen®, hvis du veier mellom 15 og 30 kg trenger du en EpiPen® Jr. Legen vil avgjøre hvilken som er korrekt for deg.

 • Jeg har mistet pakningsvedlegget. Hvordan får jeg et nytt?

  Jeg har mistet pakningsvedlegget. Hvordan får jeg et nytt?

  Klikk på linken for å skrive ut et nytt pakningsvedlegg.

 • Hvordan bruker jeg min EpiPen®?

  Hvordan bruker jeg min EpiPen®?

  Fjern den blå sikkerhetshetten. Støt den oransje tuppen på EpiPen® inn mot yttersiden av låret for å frigjøre adrenalin fra den beskyttede nålen. Hold injektoren på plass i 10 sekunder, fjern injektoren og massér det injiserte stedet i 10 sekunder. For en fullstendig instruksjon, se EpiPen® Brukerveiledning. Øv regelmessig med en øvingspenn. Øvingspenn kan bestilles her* om du ikke har en, eller spør legen / apoteket ditt.

 • Hvordan vet jeg at min EpiPen® har virket og at jeg har fått i meg det adrenalinet jeg trenger?

  Hvordan vet jeg at min EpiPen® har virket og at jeg har fått i meg det adrenalinet jeg trenger?

  Når du støter EpiPen® mot låret vil nålen frigjøres og adrenalinet settes. Etter å ha fjernet EpiPen® vil den oransje tuppen bli forlenget slik at den dekker nålen. Inspeksjonsvinduet midt på pennen vil bli nå bli mørkt. Det vil fortsatt være noe adrenalin igjen i pennen, men det er helt normalt. Du vil relativt raskt kjenne at adrenalinet virker. Husk, hver EpiPen® kan kun benyttes en gang.

 • Kan EpiPen® settes gjennom klær?

  Kan EpiPen® settes gjennom klær?

  Ja, til og med jeans. Pass på å ikke treffe glidelåser, knapper, spenner, sømmer og innhold i lommer.

 • Hva gjør jeg etter å ha brukt EpiPen®?

  Hva gjør jeg etter å ha brukt EpiPen®?

  Du må alltid oppsøke lege etter at du har brukt en EpiPen®. Etter injeksjon ringer du 113, eller ber noen ringe for deg. Si "anafylaksi". Husk å levere brukt EpiPen® til helsepersonell for sikker avhending. Husk å få med resept på ny EpiPen®.

 • Det er en "luftboble" i min EpiPen®, kan jeg fremdeles bruke den?

  Det er en "luftboble" i min EpiPen®, kan jeg fremdeles bruke den?

  Boblen er nitrogen, og det er helt normalt. Du kan trygt bruke din EpiPen® da boblen ikke påvirker legemidlet eller mekanismen.

 • Når bør jeg bruke min EpiPen®?

  Når bør jeg bruke min EpiPen®?

  Legen din vil fortelle deg hvordan du skal gjenkjenne symptomer på anafylaksi. Vi har satt opp de mest alvorlige symptomene på siden Om Anafylaksi.

  Hvis du tror du har kommet i kontakt med det allergenet du reagerer på må du sørge for å ha Epipen® for hånden, og er klar til å bruke den så snart du kjenner alvorlige symptomer. Ringe 113, si anafylaksi og be om en ambulanse umiddelbart etter å ha satt EpiPen®.

 • Finnes det en penn uten nål jeg kan øve med?

  Finnes det en penn uten nål jeg kan øve med?

  Ja, du kan bestille en øvingspenn her. Øv så mye du kan så du vet hva du skal gjøre i en nødssituasjon. Øvingspennen er grå av farge og fungerer helt likt som en ekte EpiPen®, men inneholder ikke adrenalin eller nål.

 • Hva skal jeg si til familie, venner og kollegaer?

  Hva skal jeg si til familie, venner og kollegaer?

  Fortell dem om tegn og symptomer på anafylaksi, hvor du har din EpiPen® og hvordan den brukes. Vis dem denne hjemmesiden og lær dem korrekt administrasjon ved hjelp av en øvingspenn. Du kan også laste ned og skrive ut informasjon fra siden: EpiPen® tilleggsutstyr og tjenester. Vis dem også filmen som beskriver hvordan man bruker EpiPen®

 • Hva gjør jeg med EpiPen® som har gått ut på dato og ikke har blitt benyttet?

  Hva gjør jeg med EpiPen® som har gått ut på dato og ikke har blitt benyttet?

  Ubenyttede legemidler, herunder også EpiPen®, skal innleveres på apotek.

 • Hvordan skal jeg huske å få erstattet min EpiPen® når den er i ferd med å gå ut på dato?

  Hvordan skal jeg huske å få erstattet min EpiPen® når den er i ferd med å gå ut på dato?

  Registrer deg på vår utløpsvarselsservice og vi vil sende deg SMS og/ eller e-postmeldinger som minner deg på at det er på tide å bytte ut din EpiPen® litt før den går ut på dato.

 • Hva gjør jeg hvis jeg oppdager at mine EpiPen® har gått ut på dato?

  Hva gjør jeg hvis jeg oppdager at mine EpiPen® har gått ut på dato?

  Oppsøker din fastlege så snart som mulig for å få nye penner. Bruk EpiPen® utløpsvarselsservice for å motta påminnelser når pennene er i ferd med å gå ut på dato.

 • Kan jeg registrere mer enn én EpiPen®?

  Kan jeg registrere mer enn én EpiPen®?

  Ja, men hvis alle har samme utløpsdato trenger du bare å fylle ut ett skjema. Hvis de har forskjellige utløpsdato må du fylle ut ett skjema for hver enkelt penn.

 • Hvordan skal jeg oppbevare min EpiPen®?

  Hvordan skal jeg oppbevare min EpiPen®?

  Adrenalin kan bli skadet av varme og direkte sollys. Oppbevar alltid din EpiPen® i etuiet den kommer med, og borte fra svært høye eller lave temperaturer.

 • Er det noen forholdsregler jeg bør ta med min EpiPen® før jeg reiser til utlandet?

  Er det noen forholdsregler jeg bør ta med min EpiPen® før jeg reiser til utlandet?

  Pass på at du har nok EpiPen® med deg. Det kan være vanskelig, og dyrt, å få nye penner utlandet.
  Enkelte flyselskaper vil kreve en attest fra legen din for å tillate deg å ta med EpiPen® på flyet. Klikk på linken for å skrive ut et reisebevis som legen din kan fylle ut - sørg for at du får det gjort i god tid før du reiser. Hvis du har en matallergi, bør du også diskutere alternative måltider på flyet.

 • Jeg skal reise til et helt annet klima enn det norske og lurer på om min EpiPen® fortsatt vil fungere korrekt?

  Jeg skal reise til et helt annet klima enn det norske og lurer på om min EpiPen® fortsatt vil fungere korrekt?

  EpiPen® blir solgt over hele verden og brukes i en rekke klima svært forskjellige fra det norske. Når du reiser utenlands bør du ta samme hensyn som du ville gjort i Norge og følge anbefalinger for oppbevaring beskrevet i pakningsvedlegget. Din EpiPen® må aldri utsettes for direkte sollys eller svært høye eller lave temperaturer over lengre perioder, og bør aldri bli nedkjølt eller frosset. Den skal alltid oppbevares i det medfølgende beskyttelseshylsteret.

EpiPen® Utløpsvarselsservice

EpiPen® - Utløpsvarselsservice

Motta gratis varsel via e-mail når din EpiPen® er i ferd med å utløpe på dato.

Les mer

Bestill din EpiPen® øvingspenn

Bestill din EpiPen® øvingspenn

For å bestille din EpiPen® øvingspenn, trykk på lenken under

Les mer