Slik bruker du EpiPen®

Slik bruker du EpiPen®

Ta ut EpiPen® fra beskyttelseshylsteret. Legg deg ned med bena litt hevet for å holde blodsirkulasjonen i gang eller sett deg opp hvis det er vanskelig å puste

Trekk av sikkerhetshetten på din EpiPen

1 Hold EpiPen® i den dominerende hånden, tommelen skal være nærmest den blå sikkerhetshetten. Knytt neven rundt EpiPen® og trekk av den blå sikkerhetshetten med den andre hånden. Husk: “Blått mot himmelen, oransje mot låret”.

Hold EpiPen ca 10 cm fra låret

2 Hold EpiPen® ca. 10 cm fra yttersiden av låret. Den oransje tuppen skal peke mot yttersiden av låret.

Støt EpiPen kraftig mot låret

3 Støt EpiPen® kraftig mot utsiden av låret (til du hører et klikk) slik at EpiPen® står i rett vinkel (90 grader). Hold EpiPen® fast mot låret i 3 sekunder. Injeksjonen er nå fullført og visningsvinduet på autoinjektoren har blitt mørkt.

Trekk EpiPen ut av låret

4 EpiPen® skal trekkes ut og kastes på en sikker måte. Det oransje beskyttelsesdekselet forlenges og tildekker nålen.

Masser injeksjonsstedet, ring 113 og si anafylaksi

5 Massér injeksjonsstedet forsiktig i 10 sekunder. Ring 113, spør etter ambulanse og oppgi ”anafylaksi”.


Hold deg i ro, liggende eller sittende, og om mulig få noen til å være sammen med deg inntil du har blitt undersøkt av helsepersonell.

Bevisstløse pasienter skal legges i stabilt sideleie.

Ha alltid tilgjengelig to EpiPen® – i tilfelle symptomene ikke blir bedre i løpet av 5-15 minutter og det blir nødvendig med en ny dose. Hver EpiPen® kan bare brukes én gang.

Fortell andre at du kan få en anafylaktisk reaksjon og om hva du er allergisk mot. Pass på at familie, venner, lærere og kolleger vet hvilke symptomer de skal se etter og hva de skal gjøre i tilfelle en anafylaktisk reaksjon oppstår. Pass på at de vet hvor din EpiPen®/EpiPen®Jr er og hvordan de skal bruke den.

Hvis du bruker en øvingspenn, skal du være sikker på at EpiPen® og øvingspennen oppbevares hver for seg slik at man ikke tar feil i et nødstilfelle.

Loading the player...
Sist oppdatert:   23.05.2023

Se EPIPEN® DEMONSTRASJONSVIDEO

Alle som har anafylaksi, eller er pårørende til noen med anafylaksi bør se denne filmen som forteller deg hva du skal gjøre i en nødsituasjon

Bestill din EpiPen® øvingspenn

For å bestille din EpiPen® øvingspenn, trykk på lenken under