Om anafylaksi

Hva er anafylaksi?

Anafylaksi er en alvorlig allergisk reaksjon og kan være livstruende. Symptomene kan oppstå i løpet av sekunder eller minutter etter kontakt med det du er allergisk mot, en såkalt allergiutløser eller et allergen. Anafylaksi er et resultat av at kroppens immunsystem overreagerer på harmløse substanser som for eksempel visse typer matvarer. Kroppen reagerer og frisetter kjemiske stoffer for å beskytte seg selv. Denne reaksjonen kan gi livstruende symptomer.

Gjenkjennelse av symptomer

Vanligvis er en anafylaktisk reaksjon tydelig når alvorlig fysisk ubehag oppstår. Disse symptomene oppstår i løpet av minutter. Det er viktig at du behandler deg selv umiddelbart. Alvorlige allergiske reaksjoner kan ha følgende symptomer:

  • Pustevansker/hvesende pust
  • Hevelse i tungen
  • Hevelse/tetthet i halsen
  • Hevelse i ansikt/lepper/øyelokk
  • Talevansker og/eller hes stemme
  • Pipende pust eller vedvarende hoste
  • Bevissthetstap og/eller kollaps
  • Blek og slapp (små barn)

Dette er ikke en fullstendig liste over symptomer. Du skal alltid drøfte med legen din hva du må være observant på.

Hvordan behandle anafylaksi

Finn ut av hva som utløser allergien din og unngå dette. Det er svært viktig at du kjenner til tegn og symptomer på anafylaksi. Hvis det oppstår en anafylaktisk reaksjon er en intramuskulær injeksjon med adrenalin førstelinjebehandling for å lindre symptomene. Ring 113 og si «anafylaksi». Adrenalin skal gis med en gang symptomene oppstår, før de utvikler seg til anafylaksi. Adrenalin virker karsammentrekkende. Dette øker blodtrykket, sirkulasjonen opprettholdes og hevelsen reduseres. Videre fører adrenalin til muskelavslapning i luftveiene og lindrer pustevansker.


Ref. Lieberman P, Nicklas R, Oppenheimer J et al. The diagnosis and management of anaphylaxis practice parameter: 2010 Update. J Allergy Immunol 2010;126(3):477-80.

Sist oppdatert:  23.05.2023

Se EPIPEN® DEMONSTRASJONSVIDEO

Alle som har anafylaksi, eller er pårørende til noen med anafylaksi bør se denne filmen som forteller deg hva du skal gjøre i en nødsituasjon

Bestill din EpiPen® øvingspenn

For å bestille din EpiPen® øvingspenn, trykk på lenken under