Vanlige spørsmål om EpiPen®

Vanlige spørsmål om EpiPen®

Spørsmål: Hva er forskjellen mellom EpiPen® og EpiPen®Jr?

Svar: Begge inneholder adrenalin, men i forskjellige mengder. En for barn og en for voksne. Legen din vil avgjøre hvilken som er riktig for deg.

Spørsmål: Det er en “luftboble” i min EpiPen®, kan jeg fortsatt bruke den?

Svar: Boblen er nitrogen, og det er helt normalt. Ikke vær redd for å bruke din EpiPen® da denne boblen ikke vil påvirke hvordan pennen virker.

EpiPen®Jr - passer for de som veier mellom 15 og 30kg

Inspeksjonsvindu som viser misfarget oppløsning. Hvis dette vises, må du bytte autoinjektor

Spørsmål: Hvordan vet jeg at EpiPen® har virket og at jeg har fått den mengden adrenalin jeg trenger?

Svar: Når du støter EpiPen® mot låret ditt, vil dosen med adrenalin bli levert. Etter at du har tatt ut EpiPen®, vil den oransje enden bli skjøvet ut og tildekke nålen, og inspeksjonsvinduet blir mørkt. Det vil fremdeles være litt adrenalin igjen i pennen, men det er helt normalt. Du vil raskt merke at adrenalinet virker. Husk at hver EpiPen® kan bare brukes én gang.

Spørsmål: Hvordan skal jeg oppbevare min EpiPen®?

Svar: Adrenalin er følsomt for lys. Oppbevar autoinjektoren i ytterpakningen ved høyst 25° C. EpiPen® skal ikke oppbevares i kjøleskap, fryses eller eksponeres for ekstrem varme. Oppbevar hylsteret i ytterpakningen for å beskytte mot lys. Hvis adrenalin eksponeres for sollys, vil det hurtig forringes og bli rosa eller brunt. Husk å kontrollere innholdet i inspeksjonsvinduet på EpiPen® av og til for å være sikker på at væsken fremdeles er klar og fargeløs. Autoinjektoren skal byttes ut ved utløpsdatoen, eller tidligere dersom oppløsningen er misfarget eller inneholder bunnfall (partikler).

Opplever du problemer – søk hjelp

Spørsmål: Hvor skal jeg kaste EpiPen® som er gått ut på dato og ikke er brukt?

Svar: Lever den til helsepersonell eller apotek.

Spørsmål: Hva skal jeg gjøre hvis jeg oppdager at min EpiPen® har gått ut på dato?

Svar: Kontakt legen din eller et apotek snarest mulig slik at du kan få en ny penn. Legg inn en alarm for utløpsdatoen på mobiltelefonen din slik at du får en påminnelse om at pennen din er i ferd med å gå ut på dato.

Spørsmål: Hva skal jeg ta hensyn til med EpiPen® når jeg er på reise?

Svar: Vær forberedt og ta med deg tilstrekkelig mange penner, da det kan være vanskelig å få tak i EpiPen® i utlandet. Enkelte flyselskap krever en bekreftelse fra legen din hvor det står at du må ha med EpiPen® om bord i flyet. Ta kontakt med flyselskapet før avreise om eventuelle restriksjoner.


Sist oppdatert:   23.05.2022

Hva er anafylaksi?

Hva er egentlig anafylaksi, eller anafylaktisk sjokk som noen kaller det

Bestill din EpiPen® øvingspenn

For å bestille din EpiPen® øvingspenn, trykk på lenken under